Nieuws & Acties

School of Resistance: Recht op Regularisatie (4-5 maart)

Samen met NTGent, In My Name en L’union des sans papiers pour la Regularisation organiseren we de ‘School of Resistance’, een tweedaagse die zich buigt over het recht op regularisatie van mensen zonder wettig verblijf in Europa en hun gevecht voor burgerschap en erkenning. Aan de hand van panelgesprekken, filmvertoningen, concerten en workshops verbeelden weMeer lezen over “School of Resistance: Recht op Regularisatie (4-5 maart)”

Docu ‘The New Gospel’: Revolteren voor Waardig Werk,16 maart in de Studioskoop

Deze aangrijpende film wordt gevolgd door een nabespreking met arbeiders zonder papieren die in de zomer van 2021 in Brussel in hongerstaking gingen om uit de illegaliteit te kunnen stappen, Gentse arbeiders zonder papieren en Fairwork België, die de rechten van werknemers zonder papieren verdedigt. Hoofdrolspeler in The New Gospel is de Kameroense activist Yvan Sagnet, deMeer lezen over “Docu ‘The New Gospel’: Revolteren voor Waardig Werk,16 maart in de Studioskoop”

Personeelstekort in de zorgsector? De helpende handen zijn er

Ze willen heel graag werken in de zorg, maar ze mogen niet. Enkele mensen zonder papieren boden op 18 december, de Internationale Dag van de Migrant, hun diensten aan bij het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Lochristi. Ze werden er warm onthaald door de directie, het personeel en de bewoners. Met de actie vragen we aan deMeer lezen over “Personeelstekort in de zorgsector? De helpende handen zijn er”

Fouzia: “Zijn wij slaven of mensen?”

Op elk van onze bezoeken aan de Begijnhofkerk trekken we op een bepaald moment steevast naar de hoek van de kerk waar de vrouwen verblijven. Het zijn telkens wonderbaarlijke momenten, waarbij elk van ons keer op keer geraakt wordt door hun moed, en hun onwaarschijnlijke verhalen. Vandaag stellen we u voor aan Fouzia, een ongelooflijk warmhartige vrouw van 45.

Mohammed: “Zoals een vogel zonder vleugels”

De afgelopen weken trokken wij al verschillende keren naar de Begijnhofkerk. Om de mensen daar een hart onder de riem te steken, én om hun verhalen te delen met de wereld. Vandaag stellen we u voor aan Mohammed, een jonge man de droomde van een eigen vrachtwagen, maar uitbuiting in de plaats kreeg. “Des rêves sans papiers, tu ne peux pas les réaliser.”

#GentZonderGrenzen zoekt versterking!

We willen onze werking en boodschap meer kracht bijzetten. Interesse? Kom kijken, luisteren en praten op zaterdag 13 maart. Om 16u organiseren we een informele meet and greet via Zoom. Erger jij je ook aan de framing, het discours, en het beleid ten aanzien van mensen op de vlucht? Schrijf je dan snel in want misschien ben jij wel de X/V/M die wij zoeken om ons team of onze boodschap te versterken!

Op gesprek bij Sammy Mahdi

Op woensdag 25 november zaten we met #GentZonderGrenzen rond de virtuele tafel met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, in opvolging van onze actie #LaatZeBinnen de maand voordien. Het werd een aangename en verhelderende babbel. Wij geven jullie via deze graag de highlights van ons gesprek mee.

Sammy Mahdi, laat ze binnen

Op zaterdag 24 oktober voert #GentZonderGrenzen samen met Hart boven Hard kleinschalig actie om aandacht te vestigen op de mensonwaardige toestanden in de Griekse vluchtelingenkampen. Onder de hashtag #LaatZeBinnen richten we ons tot staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, met de vraag om mensen vanop de Griekse eilanden te evacueren: “Tienduizenden volwassenen en kinderen staan op de drempel van Europa en kloppen op onze deur. Vandaag vragen wij: laat ze binnen en geef ze een thuis.”

#GentZonderGrenzen eist dat minister De Block ingrijpt

#GentZonderGrenzen eist dat Minister Maggie De Block ingrijpt nadat op tien september een groot deel van het vluchtelingenkamp op Moria in vlammen opging. Al sinds mei ijvert #GentZonderGrenzen voor opvang van mensen uit de kampen op de Griekse eilanden, zowel op federaal als Gents niveau. Omdat het tot nu toe oorverdovend stil bleef op het kabinet De Block, wordt de oorspronkelijke eis kracht bij gezet: “De Belgische regering draagt ook verantwoordelijkheid voor de hel van Moria. We vragen aan minister de Block om eindelijk haar verantwoordelijkheid te nemen.”

Schrijfactie: Vraag Minister De Block om antwoord op onze open brief

Zaterdag 20 juni 2020 Beste ambassadeurs en sympathisanten,  Gisteren riepen we via Facebook en mail op tot een massale bel-actie naar het kabinet van minister De Block. De kantoren zijn intussen gesloten. Toch willen we dat minister De Block de dringende vraag uit onze open brief hoort en met gepaste interesse beantwoordt. Dit weekend versterken we daarom met z’n allen onzeMeer lezen over “Schrijfactie: Vraag Minister De Block om antwoord op onze open brief”

Open brief aan minister De Block en de Federale Regering

Gent is principieel bereid tot het organiseren van de opvang van 300 vluchtelingen uit de Griekse eilanden. Maar: boven het stedelijke niveau is er het nationaal kader! In deze fase richten we ons gezamenlijk tot minister van asiel en migratie, Maggie De Block, verantwoordelijk voor de diensten van Fedasil, met de vraag om onze stad te helpen bij het realiseren van onze wens.

Open brief aan het Gentse stadsbestuur

#GentZonderGrenzen roept haar stadsbestuur op om een voortrekkersrol op te nemen in Europa door opvang te voorzien voor vluchtelingen in Griekse vluchtelingenkampen. “We willen dat Gent een thuishaven wordt voor vluchtelingen die vastzitten op de Griekse eilanden. Als honderd Europese steden het Gentse voorbeeld volgen, is die humanitaire crisis bezworen.”


Ons nieuws volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

%d bloggers liken dit: