Sammy Mahdi, laat ze binnen

Op zaterdag 24 oktober voert #GentZonderGrenzen samen met Hart boven Hard kleinschalig actie om aandacht te vestigen op de mensonwaardige toestanden in de Griekse vluchtelingenkampen. Onder de hashtag #LaatZeBinnen richten we ons tot staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, met de vraag om mensen vanop de Griekse eilanden te evacueren: Tienduizenden volwassenen en kinderen staan op de drempel van Europa en kloppen op onze deur. Vandaag vragen wij: laat ze binnen en geef ze een thuis.”

Op de Griekse eilanden leven tienduizenden mensen op de vlucht in erbarmelijke omstandigheden. Zag jij ook de beelden van hoe het Moria kamp vorige maand in vlammen opging? Hoe kinderen op de vlucht op Lesbos bestookt werden met traangas en de nacht doorbrachten met de stoep als hoofdkussen? Hoe vorige week een storm het “gloednieuwe” maar mensonwaardige kamp in Kara Tepe onder water zette?

Duizenden mensen op de vlucht staan op de drempel van Europa en kloppen op onze deur. En wat doet Europa? Wat doen wij? Wij laten ze op de drempel staan. Daar wachten ze, in weer en wind, in omstandigheden die in strijd zijn met hun (mensen)rechten. 

Sammy Mahdi, laat ze binnen

Als burgers eisen we dat Europa en onze federale overheid hun plicht vervullen: mensen op de vlucht hebben recht op menswaardige opvang. Het gebrek aan daadkracht van onze overheden is onbegrijpelijk in het licht van de steeds erger wordende situatie op de Griekse eilanden. En dan moet de winter nog beginnen… Daarom laten wij vandaag en zo lang als nodig onze stem horen en vragen wij, als burgers, van de Belgische federale overheid een duidelijk statement én concrete acties. 

Wij waren verheugd op Twitter te lezen dat onze staatssecretaris voor asiel en migratie niet wil wegkijken, en zijn verantwoordelijkheid wil opnemen. Dat is hoopvol, maar we vragen ons wel af wat dat concreet betekent. Daarom vragen we vandaag met aandrang: 

Sammy Mahdi, laat ze binnen. Open de voordeur en laat België hun “(t)huis” worden. Een huis dat onderdak, veiligheid en warmte biedt en waar hun (mensen)rechten gegarandeerd worden. Wij vragen u ook: neem in Europa het voortouw om een einde te maken aan deze flagrante schendingen van de mensenrechten. In het regeerakkoord wordt er gesproken van een “humaan migratiebeleid”, maar wij lezen er geen woord over de crisis op de Griekse eilanden. Hoe zal u dit aanpakken? Voor ons is onmiddellijke relocatie naar andere Europese landen de enige oplossing. Uw voorganger Maggie De Block gaf aan 100 tot 150 mensen te willen opvangen, maar dat vinden wij een zwaktebod. Wij zijn ervan overtuigd dat België véél beter kan. .Verschillende steden en gemeenten verklaarden zich al solidair en willen hulp verlenen. Maar het federale niveau – en dus u, als bevoegd staatssecretaris – moet dit mogelijk maken. Waar wacht u op?

Wat kan jij doen als burger of organisatie?

Wil je samen met ons het verschil maken en een menswaardige opvang eisen voor deze mensen op de vlucht? Wil je Sammy Mahdi dat extra duwtje in de rug geven om actie te ondernemen? Laat je stem horen op sociale media!

 • Post een foto van jezelf, vriend, hond, kat, … waarop de hashtag #LaatZeBinnen te zien is (op je mondmasker, je voorhoofd, een stuk papier, …) of deel onze campagne-afbeelding.
 • Voeg een kort tekstje toe met wat uitleg over de actie en waarom je die steunt. Geef in je tekst zeker de hashtag #LaatZeBinnen mee. Hier een voorbeeld:

  Op de Griekse eilanden leven tienduizenden mensen op de vlucht in erbarmelijke omstandigheden. Tienduizenden volwassenen en kinderen staan op de drempel van Europa en kloppen op onze deur. En wat doet Europa? Wat doen wij? Wij laten ze op de drempel staan in omstandigheden die in strijd zijn met hun (mensen)rechten. Vandaag vraag ik daarom samen met @GentZonderGrenzen: @SammyMahdi, #LaatZeBinnen. Open de voordeur en laat België hun “huis” worden. 
 • Tag in je bericht #GentZonderGrenzen (@GentZonderGrenzen voor Facebook en Instagram, @GrenzeloosGent voor Twitter) én Sammy Mahdi (@Sammymahdi voor zowel Facebook, Twitter als Instagram)
 • Tag onderaan je bericht zoveel mogelijk mensen, met de oproep: “Ik weet dat jullie ook geven om mensen op de vlucht. Geef je vandaag ook mee dit signaal?”

Zoals Remco Campert het ooit zei: “Verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden… Jezelf een vraag stellen daarmee begint verzet. En dan die vraag aan een ander stellen.” 

Wij stelden ons de vraag: wat kunnen wij aan deze situatie doen? 

Vandaag vragen wij aan jou: wat kan jij aan deze situatie doen? 

7 gedachten over “Sammy Mahdi, laat ze binnen

 1. Natuurlijk sta ik hier achter! Alleen gaan jullie ervan uit dat iedereen gebruik maakt van facebook en Instagram. Dat is niet zo. Ik wil dat ook bewust niet maar nu kan ik wel niet deelnemen aan de actie. Jammer!

  Like

 2. Wij zijn allemaal mensen, hoe kan iemand toe kijken hoe een andere medemens lijd!. Iedere persoon met een hart wil dat die mensen in nood geholpen moeten worden!! Ze worden geslagen, verjaagd en ontmenst! Baby’s, kinderen, tieners ,oude mensen ,vrouwen en mannen staan daar en hopen dat ze op een dag binnen gelaten worden. Ze kunnen nergens anders naar toe gaan! Het “beschaafde” Europa? Ik zie er niets van!
  Toon het!! En laat die arme mensen binnen!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Naar schatting een miljoen Belgen vluchtten na de Duitse inval naar Nederland. Nog eens 250.000 trokken naar Engeland en 300.000 naar Frankrijk. Honderdduizenden slaagden er niet in de grens te bereiken. De solidariteit met Belgische vluchtelingen was enorm. Vandaag leven wij zonder ellende om te moeten vluchten. Gelukkig maar! Vandaag staan er vluchtelingen aan ons deur. Help deze mensen alstublieft door de actie te steunen. Laten wij zorg dragen voor elkaar. Laten we de deur opendoen zodat wij als mens solidair met elkaar blijven omgaan.

  Like

 4. Geen enkel mens op de wereld mag normaal gezien in erbarmelijke situatie leven.Het zijn allemaal mensen zoals wij en zeker de kinderen.Hun leven is nu al een chaos.Triestig gewoon.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: