Fotoreportage “Relocate. Now!”

Na de brand in het vluchtelingenkamp van Moria op het eiland Lesbos in de nacht van 8 op 9 september werden 13.000 vluchtelingen waaronder 4.000 kinderen dakloos.

Samen met Vluchtelingenwerk, 11.11.11., Amnesty, Ciré, #Gent Zonder Grenzen, Platform Kinderen op de Vlucht, Caritas International, Amitié Sans Frontières/Vriendschap Zonder Grenzen, … protesteerden we op 17 september voor de deuren van het Europees parlement, met 1 duidelijke eis: Relocate. Now!


Onze gezamenlijke, concrete eisen:
1. De onmiddellijke opvang in België van minstens 500 vluchtelingen van Moria, met een extra inspanning voor de minderjarige vluchtelingen.

2. Meer middelen voor een Europees budget voor het recht op asiel, voor een humane opvang en begeleiding van vluchtelingen in Europa. Dit in tegenstelling tot het verhogen van het budget voor het Europees agentschap van grenswachten, Frontex, wiens budget in 2020 verhoogd is met 32,4% ten opzichte van 2019 met het doel te komen tot 10000 grenswachters in 2027,

3. Het nieuwe migratiepact van de EU (nov. 2020) moet werk maken van een duurzaam systeem voor migratie en asiel dat niet bezwijkt onder het eerste verhoogd aantal aankomsten in de EU. We eisen minimaal dat het pact inzet op een Europese reddingsoperatie op de Middellandse Zee; een Europees plan voor een betere spreiding van de verantwoordelijkheden in de opvang; en legale toegangswegen voor mensen op de vlucht.

%d bloggers liken dit: